Bike Odyssey 2022: 16 - 18 Σεπτεμβρίου 2022

Διαδρομή

Η συνολική διαδρομή του Bike Odyssey

  • Συνολική απόσταση: 632,41 km
  • Υψομετρικές διαφορές (+): 19.805 m
  • Αρχεία GPS: Κλικ εδώ

9days-map.jpg

 

ΠΙΝΔΟΣ

Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας. Έχει μήκος 230 χλμ. και πλάτος 70 χλμ. και αποτελεί την κατάληξη του τόξου των Άλπεων στην Ελλάδα. Τα σημαντικότερα βουνά που αποτελούν την οροσειρά της Πίνδου είναι ο Σμόλικας , τα Αθαμανικά Όρη, ο Γράμμος, η Τύμφη, τα Άγραφα, ο Λάκμος και άλλα. Μέρος της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου θεωρούνται και τα βουνά της νοτιότερης Ελλάδας όπως τα Βαρδούσια, η Γκιώνα, ο Παρνασσός και η Οίτη. Την οροσειρά στολίζουν πυκνά δάση, ρέματα, ποτάμια και γραφικά χωριουδάκια απ’ όπου θα διέρχεται η διαδρομή ου αγώνα.

 

 

Τα χωριά

 

1) Σμίξη

Η Σμίξη είναι ορεινό χωριό του νομού Γρεβενών, προερχόμενο από τη "σμίξη" των οικισμών Πινακάδες και Μπίγκα, οι κάτοικοι των οποίων ήθελαν να γλιτώσουν από την ελονοσία. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.

O πληθυσμός της είναι 750 κάτοικοι. Λόγω της γειτνίασης της με το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας έχει μετατραπεί σε σημαντικό χειμερινό θέρετρο της περιοχής. Απέχει 38 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά.

2) Καλλιρρόη

 

Η Καλλιρρόη είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου, ανάμεσα στις κορυφές Ντάλια (1.500 μ.), Κρούτσια Πάπλου (1.700 μ.) και Μπουρντένι (1.750 μ.), μεταξύ Κρανιάς και Πολυθέας. Απέχει 60 χλμ. από την Καλαμπάκα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Η Καλλιρρόη ανήκει στην Κοινότητα Ασπροποτάμου.

 

3) Πύλη

Η Πύλη είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ν. Τρικάλων. Έχει πληθυσμό 1.850 περίπου κατοίκων, έχει υψόμετρο 230 μ. και απέχει από τα Τρίκαλα 18 χλμ. Εκεί εδρεύει και ο Δήμος Πύλης. Παλαιότερα ο οικισμός λεγόταν Πόρτα, ακριβώς λόγω της θέσης που είναι χτισμένος, στην είσοδο του φαραγγιού που οδηγεί στα ορεινά χωριά της Πίνδου. Μέσα στο χωριό κυλάει ο ποταμός Πορταϊκός, ο οποίος στη συνέχεια χύνεται στον Πηνειό.

4) Καλύβια Πεζούλας

Τα Καλύβια είναι οικισμός της Τοπικής Κοινότητας Πεζούλας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στο Νομό Καρδίτσας. Τα Καλύβια βρίσκονται δίπλα στη Λίμνη Πλαστήρα, σε αντίθεση με το Νεοχώρι το οποίο ήταν ψηλά στο βουνό, έτσι θα μπορέσετε να θαυμάσετε περισσότερο. Πρόκειται για έναν αναπτυσσόμενο οικισμό με πολλές εξοχικές κατοικίες. Βρίσκεται σε απόσταση 42 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Καρδίτσας και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τα 300 άτομα. Πριν από τη δημιουργία της λίμνης οι κάτοικοι του οικισμού δούλευαν στα χωράφια της Νεβρόπολης και διατηρούσαν εδώ τα καλύβια τους· από την ύπαρξή τους πήρε και το ονομά της η περιοχή.

5) Κρίκελλο

Το Κρίκελλο βρίσκεται  στη Νοτιοανατολική Ευρυτανία. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων στην ανατολική πλευρά του όρους Καλιακούδα, κοντά στις πηγές του Κρικελλοπόταμου (ή Κρικελλιώτη), και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Μόλις μπαίνουμε στο χωριό αντικρίζουμε 7 βρύσες, τα “σωληνάρια” που τρέχουν από τις πέτρινες κούπες τους αδιάκοπα το παγωμένο νερό τους. Η καθεδρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος είναι νεότερο μνημείο και μια από τις ωραιότερες της Ευρυτανίας, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα πυκνά πλατάνια.

6) Αθανάσιος Διάκος

Ο Αθανάσιος Διάκος (Άνω Μουσουνίτσα), είναι ένα χωριό με πολλούς επισκέπτες όλη τη διάρκεια του έτους.

Το χωριό βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των Βαρδούσιων σε ύψος 1100μ. σε ένα καταπληκτικό τοπίο που περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος από έλατα, κέδρους, βελανιδιές, καστανιές, σπάνια αγριολούλουδα, άγρια ​​ζώα του δάσους, άγρια ​​φαράγγια και γάργαρες πηγές, πουόλα μαζί, συνθέτουνέναβιότοποσπάνιας ομορφιάς.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Τους αρχαιολογικούς χώρους, την τεχνητή λίμνηΜόρνου-Λιδορικίου, τα καταπράσιναοροπέδιαστις κορυφέςτωνΒαρδουσίωνκαι της Οίτης.

7) Κάτω Τιθορέα

Η Κάτω Τιθορέα είναι κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας και πρωτεύουσα του διευρυμένου Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας. Είναι κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων,  στα μονοπάτια του οποίου ο μυθικός Οδυσσέας κυνηγούσε με τον παππού του, Αυτόλυκο, αγριόχοιρους. 

Ο ποδηλατικός αγώνας «Bike Odyssey 2019» θα περάσει μέσα από κάποια χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κάτω Τιθορέας. Μερικά από αυτά είναι η Τιθορέα (επονομαζόμενη παλαιότερα και Βελίτσα) και η Αγία Μαρίνα, όπου οι αθλητές και οι επισκέπτες του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας καθώς και την ιστορική μονή της Αγίας Μαρίνας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναζωογονηθούν από τα τρεχούμενα δροσερά νερά των πηγών του Παρνασσού.

Επιπλέον, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορέσουν να εξερευνήσουν τα ερείπια της αρχαίας Τιθορέας ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού της Τιθορέας, αλλά και τη σπηλιά στην οποία έζησε και έδρασε το λιοντάρι της Ρούμελης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Θα ήταν σημαντικότατη παράβλεψη να μην αναφερθούμε στην προτομή του Φιλοποίμενος Φίνου στην κεντρική πλατεία του χωριού της Κάτω Τιθορέας, του μεγάλου παράγοντα και παραγωγού του Ελληνικού κινηματογράφου και ιδρυτή της ιστορικής Φίνος Φιλμ. Από την πλατεία αυτή θα πραγματοποιηθεί και ο τερματισμός του αγώνα.

 

Το BikeOdyssey είναι ένας 8ήμερος XC (Cross Country) ποδηλατικός αγώνας που διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου. Είναι ο δυσκολότερος αγώνας στην Ελλάδα και ένας από τους δυσκολότερους παγκοσμίως.

Newsletter

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και θα λαμβάνετε τα ενημερωτικά emails του BikeOdyssey.

Επικοινωνία

Αγίου Ιωάννου Θεολόγου 31, Γέρακας Αττικής, 15344
Ώρες Γραφείου:
Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 20:00

 

+30 210 6613120
info@bikeodyssey.gr

 

Fast Stats

Some fast stats:

620

Km

19 800

elevation gain

57

villages

8

days